>

 

Alföldi Agrárszakképzési Centrum - Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola

Elérhetőségeink

Tel: (63)562-265

Fax: (63)562-266/108

CIKLÁMEN ALAPÍTVÁNY

Adószám: 18466436-1-06

6600 Szentes, Kossuth u. 45.

E-mail: barthaszki@szentes.hu

Igazgató: Udvardi István

 

Iskola alapítási éve: 1940.

Képtalálat a következőre: „green youtube logo”

Bajorországi szakmai gyakorlat

Bajorországi szakmai gyakorlat

2011. október 6-29.

 

A Leonardo da Vinci mobilitási projektnek köszönhetően 2011. október 6-tól 29-ig a VM ASzK Szakképző Iskola, Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola 10 diákjának nyílt lehetősége arra, hogy Bajorországban háromhetes szakmai gyakorlaton vegyen részt.

A csoport tagjai voltak: Libor Edit Viktória, Kapás Csilla Hajnalka, Tarcsa Fruzsina, Pintér Letícia, Vígh Bálint, Kolozsvári Attila, Bondár Ferenc, Papp Zsolt, Deák Róbert és Sárközi István. Az utat Gál Anikó tanárnő szervezte.

Iskolánk és a müncheni Berufsschule für Gartenbau, Floristik und Vermessungstechnik között 1988 óta működik partneriskolai kapcsolat, melynek keretében évente 10 magyar és 5-8 német diák tanulmányozhatta a másik országbeli képzési rendszert és dolgozhatott az ottani kertészeti üzemekben. A diákok között mindig nagy népszerűségnek örvendett ez a külföldi gyakorlati lehetőség.

Kettesével voltunk elhelyezve  a Müncheni Botanikus Kertben, illetve az alábbi farmokon::

  • Gut Wallenburg, Miesbach
  • Öllbrunner farm, Karlsfeld
  • Richter farm, Eicherloh/Finsing
  • Irmgärtchen, Laiming/Frasdorf

A hét öt napján dolgoztunk, a hétvégéket pedig együtt töltöttük Münchenben és a bajor Alpokban. Megismerkedtünk a bajor főváros nevezetességeivel, voltunk a Zugspitzén, Partnachklammban, Garmisch-Partenkirchenben, Dachauban, Bad Tölzben, s megcsodálhattuk II. Lajos kastélyát, a Schloss Neuschwansteint is. A fogadó iskolában betekintést nyerhettünk a német képzési és oktatási rendszerbe. Végigvezettek bennünket a gyakorlókertjeiken és az iskola épületein is.

Voltunk a Nagybani Zöldség- és Virágpiacon, valamint a Botanikus Kertben is, ahol a világ minden tájáról származó egynyári, évelő, lágy- és fás szárú növények ezreit láthattuk.

Az idegen nyelvi környezetben rá voltunk kényszerítve az angol, vagy a német tudásunk használatára, hiszen csak így tudtunk kapcsolatot létesíteni a kertészeti dolgozókkal, illetve az ottani gyakornokokkal. Ez nagyban elősegítette nyelvi és kommunikációs fejlődésünket. Szakmailag is sokat tanultunk a háromhetes gyakorlat alatt, új készségekre és ismeretekre tettünk szert, amiket tanulmányaink és későbbi munkánk során jól tudunk majd hasznosítani.

A hétvégi kirándulások során a bajor történelem és művészet sok jelentős alkotását csodálhattuk meg. Alkalmunk volt megkóstolni a bajor ételeket, és láthattunk nemzeti viseletbe öltözött embereket is. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy megismerhessük Németország legnagyobb tartományának kultúráját és hagyományait.

Ez alatt a három hét alatt sokat tanulhattunk a német mentalitásról, a pontos munkavégzésről, a munkához való pozitív hozzáállásról.

A Bajorországban töltött időszak egy életre szóló élményt jelentett mindannyiunk számára.

Köszönettel tartozunk a Tempus Közalapítványnak, amiért lehetővé tette számunkra a bajorországi szakmai gyakorlaton való részvételt.

 

 Diákok beszámolói

ProgeCAD logo    „határtalanul logo” „Ökoiskola logo”
       

     

 

Please publish modules in offcanvas position.